سند الگوی کشت به عنوان یک سند بالادستی آینده اقتصادی استان را تحت تاثیر قرار می دهد . الگوی کشت ابلاغی به دلیل لحاظ نکردن نظرات جامعه محلی ،تشکل ها ،کارشناسان و متولیان امر استان و استناد به برخی آمار ناصحیح قابلیت اجرایی شدن ندارد و باید با نظر استان اصلاحیه لازم بر سند مذکور اعمال گردد .
محمد سعید احمدپناه افزود:
الگوی کشت معرفی شده به علت فقدان زیرساختهای کارشناسی و علمی است و تناسبی با ویژگی های اقلیمی کردستان ندارد و موجب وارد شدن خسارات سنگین به توسعه اقتصادی استان، معیشت کشاورزان و امنیت غذایی کشور خواهد شد.
وی خاطر نشان کرد: این الگوی کشت کاملا به زیان کردستان است و باید تغییرات بنیادی به خود ببیند.
احمدپناه در ادامه اظهار کرد: در همه برنامه ریزی های دولت کردستان متحمل ظلم مضاعف است و همواره تلاش می کنند تا مسولیت استان افزایش و سهمیه این استان از منابع و تخصیص ها کاهش یابد.
عضو هیئت علمی دانشگاه کردستان این الگوی کشت را دارای ایرادات علمی و کارشناسی دانست و گفت: در حالی که مساحت اراضی آبی کشور تغییرات چندانی نداشته اما مساحت اراضی آبی کردستان از 106 هزار هکتار در سال 1391 به 94 هزار هکتار در سال زراعی گذشته کاهش یافته است. این در حالی است که میانگین کشت آبی کشور حدود ۵۰ درصد می باشد و این عدد در استان کردستان زیر 12 درصد است.
دکتر فرزاد حسین پناهی افزود: میزان اراضی کشاورزی با کیفیت متوسط به بالا در کشور حدود 10 درصد است اما این رقم در کردستان بالای 50 درصد بوده و استان کردستان در زمینه بهره وری تولید محصولات زراعی با اختلاف زیادی بالاتر از میانگین کشوری است.
وی ادامه داد: کردستان با وصف داشتن بارش بیش از ۲.۵ برابر میانگین کشور، حدود 13 میلیارد متر مکعب آب حاصل از بارش، دارا بودن بین ۵ تا ۷ میلیارد مترمکعب آب قابل برنامه ریزی در استان و راندمان تولید بالای ناشی از پایین بودن تبخیر و تعرق نسبت به نقاط زیادی از کشور، تنها 750 میلیون متر مکعب از منابع آبی خود را در تولیدات زراعی مورد استفاده قرار میدهد که این عدد معادل 10 درصد از منابع آب قابل برنامه ریزی خود میباشد.
حسین پناهی تصریح کرد: در سند ملی آمایش سرزمین و برنامه هفتم توسعه کشور اهدافی مانند رسیدن به 90 درصد خودکفایی در تولید محصولات زراعی اساسی، 40 درصد خودکفایی در تولید ذرت و دانههای روغنی و افزایش 50 درصدی بهره وری در تولیدات زراعی تا پایان برنامه تعریف شده، که با توجه به نزدیک بودن پایان مهلت برنامه هفتم، این اهداف را فاقد توجیه علمی و نوعی رویا پردازی عنوان کرد.
وی خاطر نشان کرد: برنامه هفتم توسعه کشور، وزارت جهاد کشاورزی را مکلف به تعیین الگوی کشت نموده است اما مزیت های اقتصادی، نیازهای توسعه و قابلیت های کردستان را رعایت نکرده است.
عضو هیات علمی دانشگاه کردستان افزود: در حالی که کردستان دارای تخصیص حدود ۷۵۰ میلیون متر مکعب است،این عدد در اغلب استانهای کشور با پتانسیلهای آبی و خاکی کمتر از کردستان بیش از ۱.۵ میلیارد مترمکعب میباشد. به عنوان مثال مصرف آب کشاورزی در استانهای آذربایجان غربی حدود ۲.۱ میلیارد، همدان ۱.۶ میلیارد، آذربایجان شرقی ۱.۶ میلیارد، اصفهان ۱.۶ میلیارد، خوزستان ۸ میلیارد، خراسان رضوی ۳ میلیارد، فارس ۴ میلیارد، کرمان ۲.۶ میلیارد مترمکعب،کرمانشاه ۱.۳ میلیارد متر مکعب میباشد. باوجودیکه در حال حاضر مقدار بسیار کمی از منابع آبی استان در کشاورزی مصرف میگردد، وزارت جهاد کشاورزی برای سال زراعی آتی ۲۰ درصد کاهش در مصرف آب استان کردستان را در الگوی کشت در نظر گرفته است که بسیار ناعادلانه میباشد و حتما باید در این خصوص تجدیدنظر نماید تا عدالت برقرار گردد.
معاون امور زراعی جهاد کشاورزی کردستان ضمن تایئد ایرادات قانون الگوی کشت گفت: در تدوین این برنامه هیچگونه مشاوره ای با جهاد کشاورزی کردستان نشد اما بعد از ابلاغ از ما خواستند تا نظرات خود را اعلام کنیم که ما برای انجام این کار با استاندار وقت هماهنگی کردیم اما ایشان اعلام کردند که وقت ندارند و زمان را از دست دادیم.
صالح احمدی افزود: راندمان تولید در هکتار مزارع دیم استان تا چند سال قبل 700 کیلوگرم بود اما با برنامه های ترویجی و حمایتی جهاد کشاورزی این عدد به 2 تن رسیده و در برخی مناطق تا 7تن هم افزایش داشته ایم.
وی تصریح کرد: برنامه ما افزایش 100 هزار هکتاری کشت دیم است زیرا استان تمام قابلیت های آن را دارد و در حال حاضر پیشتاز کشور در زمینه تولید در اراضی دیم هستیم.
احمدی ادامه داد: کردستان استانی دامپرور است و باید تولید یونجه آن افزایش یابد اما در الگوی کشت توصیه به کاهش تولید شده است که باید این کاهش را در زمینه سایر گونه های پر مصرف اعمال گردد، علاوه بر این تولید سیب زمینی تبدیل به برند تولیدی استان شده و معیشت بخش بزرگی از کشاورزان به آن وابسته است و نباید توصیه به کاهش تولید شود و باید به سمت روش های کاهش مصرف آب برویم.
معاون بهره برداری شرکت آب منطقه ای کردستان با تایئد ایرادات الگوی کشت گفت: تمام کشور از این طرح آسیب دیده اما کردستان در صدر استان های آسیب دیده قرار دارد زیرا فاقد هم صدایی مدیران و سازمانهای مرتبط است.
عرفان مومن پور افزود: در بحث تخصیص تنها وزارت نیرو درگیر نیست و چندین نهاد با این موضوع مرتبط هستند اما وزارت نیرو خود منتقد رویکردها و تصمیم های اخذ شده است.
وی خاطر نشان کرد: کردستان سرچشمه 3 حوزه آبریز مهم کشور است اما در زمان تخصیص سهم کمترین میزان را به ما می دهند و این جای ایراد دارد.