پنجاه و پنجمین نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان کردستان در حالی برگزار شد که در کارگروههای تخصصی این شورا، کارشناسان ضمن مراجعه حضوری به نقاط مختلف شهرستان مریوان - نظیر مرز باشماق- و دیدار با فعالان بخش خصوصی، مسائل و مشکلات این بخش در حوزههای مختلف را احصا، نظاممند و طبقهبندی کرده و در نهایت این موارد در شورای مذکور با حضور استاندار، معاون امور اقتصادی، معاون عمرانی، فرماندار مریوان، مسئولین دولتی استان و شهرستان مریوان، رؤسای اتاق و نمایندگان بخش خصوصی مطرح شد.
پنجاه و پنجمین نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان کردستان ویژه شهرستان مریوان برگزار شد؛
تلاقی دولت و بخش خصوصی کردستان در مختصات مریوان
پنجاه و پنجمین نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان کردستان در حالی برگزار شد که در کارگروههای تخصصی این شورا، کارشناسان ضمن مراجعه حضوری به نقاط مختلف شهرستان مریوان – نظیر مرز باشماق- و دیدار با فعالان بخش خصوصی، مسائل و مشکلات این بخش در حوزههای مختلف را احصا، نظاممند و طبقهبندی کرده و در نهایت این موارد در شورای مذکور با حضور استاندار، معاون امور اقتصادی، معاون عمرانی، فرماندار مریوان، مسئولین دولتی استان و شهرستان مریوان، نمایندگان بخش خصوصی و رؤسا و هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی سنندج و در محل سالن پیامبر اعظم استانداری مطرح شد.
نایب رئیس اول اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج با اشاره ایجاد بنیاد توسعه و پیشرفت کردستان گفت: در حال حاضر دولت و بخش خصوصی در استان کردستان همکاری قابل قبولی دارند که نویدبخش برداشتن گامهای بلندتر در مسیر توسعه استان است.
سید کمال حسینی در ادامه به سیاستهای پولی و مالی اتخاذ شده توسط دولتها اشاره و خاطرنشان کرد: متأسفانه بعضا سیاستهای اقتصادی دولت نتیجه عکس داشته است، به این معنی که گاهاً این سیاستها با هدف کاهش تورم اتخاذ شدهاند اما نتیجهی آنها افزایش تورم بوده است.
وی افزود: در استان کردستان عدم حمایت بانکها نیز در ایجاد و افزایش تورم مزید بر علت بوده است، چرا که عدم تخصیص تسهیلات به صنعت و تولید کردستان موجب ضعیف ماندن این بخشها شده است و همین امر توسعه صنایع استان را با مشکلاتی روبرو کرده است.
تغییر کاربری در مریوان با حفظ یکپارچگی اراضی انجام شود
استاندار کردستان گفت: تغییر کاربری اراضی کشاورزی مریوان با حفظ یکپارچگی اراضی آن و با اولویت طرح های کلان سرمایهگذاری انجام شود.
اسماعیل زارعی کوشا اظهار کرد: بی شک نمیتوان مزیتی را برای ایجاد مزیتی دیگر از بین برد لذا تغییر کاربری اراضی کشاورزی باید به صورت اصولی و با در نظر گرفتن همه جوانب آن انجام شود.
وی با تاکید بر اینکه مسیرهایی که میتواند مورد هدف برای توسعه سرمایه گذاری در مریوان باشد با اولویت طرح های کلان مدنظر قرار گیرد، اضافه کرد: تغییر کاربری اراضی باید به صورت منسجم با اولویت سودمندی برای این شهرستان، انجام شود.
استاندار کردستان با بیان اینکه نقش استان در تامین امنیت غذایی کشور بتدریج بیشتر می شود، گفت: کردستان جزو معدود استان هایی است که وضعیت بارش در آن به نسبت استان های دیگر کشور مناسب تر بوده است لذا نگاه ما به تولیدات کشاورزی باید مسئله ای ملی باشد.
وی با اشاره به اینکه زریبار یکی از ظرفیت های منحصر به فرد در استان است، گفت: در راستای احیای این تالاب بین المللی در مریوان اقدامات مطلوبی در یکی ۲ سال اخیر انجام شده است.
استاندار کردستان ادامه داد: بهره ای که از این ظرفیت ویژه از لحاظ اقتصادی تاکنون به مریوان رسیده در حد صفر بوده و نیاز است با رعایت الزامات زیست محیطی در این دریاچه سرمایه گذاری هایی انجام شود.
زارعی کوشا رویکرد جدید شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی در قالب بررسی مسائل شهرستانی را اقدام موثر و مطلوبی خواند و یادآور شد: بی شک نمی توان مشکلات چندین ساله را در یک جلسه برطرف کرد ولی اگر ۲۰ درصد آنرا هم بتوانیم حل کنیم قطعا نتیجه های خوبی خواهیم گرفت.
ساماندهی صنوف آلاینده مریوان درگیر پیچ و خمها
فرماندار مریوان گفت: ساماندهی صنوف آلاینده از نیازهای مریوان است که با وجود اینکه موضوع بزرگی نیست، اما بیش از 20 سال است در پیچ و خمهای مختلف باقی مانده است.
اسماعیل احمدی گفت: امیدواریم مجموع این نشستها و گفتوگوها راهگشا و گرهگشای رفع مشکلات حوزه اقتصاد و گرههای موجود در این بخش باشد.
وی تصریح کرد: اگرچه مریوان هم مثل بسیاری از نقاط کشور نیاز به کارهای بزرگ توسعهای دارد اما معتقد هستیم مریوان قبل از هرچیز به گامهای کوچک نیاز دارد کارهایی کوچکی که مانند سنگ ریزه مانع حرکت ریل توسعه در این شهرستان است.
فرماندار مریوان افزود: اگر این امورات کوچک سامان پیدا کند برنامهها و اهداف بزرگ هم تحقق پیدا میکند و توسعه روی خود را به این شهرستان نشان میدهد.
احمدی اضافه کرد: ساماندهی صنوف آلاینده از نیازهای مریوان است که با وجود اینکه موضوع بزرگی نیست، اما بیش از 20 سال است در پیچ و قوسهای مختلف باقی مانده است.
وی اضافه کرد: نبود برخی ادارات و یا کم بودن امکانات آنها در شهرستان با وجود حجم وسیع کار از دیگر چالشها در شهرستان مریوان است.
وی با بیان اینکه در حوزه زیرساختها علیرغم اینکه اقدامات خوبی انجام شده اما در حوزه راه و ارتباطات مشکلات زیادی داریم، گفت: هنوز در مسیرهای اصلی مریوان با مشکل جدی آنتندهی مواجه هستیم و نبود تصفیه خانه مجهز ما در با مشکل مواجه کرده است.
فرماندار مریوان اضافه کرد: ایجاد سایت پسماند از نیازهای اساسی در مریوان است که باید برای تحقق آن برنامهریزی لازم صورت بگیرد.
احمدی افزود: 24 هزار هکتار اراضی کشاورزی در مریوان وجود دارد که بیش از 18 هزار هکتار آن در چهار ناحیه پایاب سد گاران قرار دارد.
وی افزود: تسریع در اجرای انتقال سد گاران در تمام نواحی این 18 هزار هکتار اراضی کشاورزی که پیشبینی شده داریم.
فرماندار مریوان گفت: امور آب در سالهای گذشته تخصیص ها را به افرادی دادهاند در حالی این آمار در تخصیص آب این شهرستان آمده اما عملا تولیدی صورت نمیگیرد.
اهمیت پیگیری مصوبات
نماینده شهرستانهای مریوان و سروآباد در مجلس شورای اسلامی نیر در ادامه پیگیری مصوبات شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی را به نوعی مهمترین بخش این شورا دانست و اظهار امیدواری کرد پیگیری مصوبات با جدیت دنبال شود.
دکتر شیوا قاسمیپور همچنین شهرستان مریوان را یکی از مهمترین شهرستانهای استان کردستان خواند و مردم مریوان را مردمانی خونگرم و مهمان نواز دانست و گفت: مردم مریوان چه در دوران دفاع مقدس و چه در جنگ اقتصادی امروز همیشه در صحنه بودند و اینکه نرخ مشارکت اقتصادی استان کردستان و مریوان ۲ درصد بالاتر از میانگین کشوری است مؤید همین مسئله است.
وی ادامه داد: برای این مردم شریف هم هر چقدر که کار شود، باز هم کم است چرا که عدم توجه به این شهرستان که پتانسیلهای بسیار بالایی دارد در طول سالیان متمادی باعث شده متاسفانه نبود زیرساختها در این شهرستان گردشگر پذیر بیشتر به چشم بیاید.
صدور مجوز ۳۳ مورد تغییر کاربری با متری ۸۰ هزار تومان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان از صدور مجوز ۳۳ مورد تغییر کاربری با متری ۸۰ هزار تومان خبر داد و گفت: بسیاری از اراضی ملی با قیمتهای پایینی تغییر کاربری و واگذار شده است.
پیمان اسکندری با اشاره به فعالیت برخی شرکتها در بخش صنایع تبدیلی با 90 هزار تن ورودی در این شهرستان اظهار داشت: فعالیت دامداری بزرگ 5 هزار رأسی و کشت و صنعت و انجام کشاورزی قراردادی و تولید ذرت علوفهای، جو و یونجه در مریوان از دیگر ظرفیتهای موجود است.
وی با بیان اینکه بخش کشاورزی از اهمیت خاصی برخوردار است، گفت: سال گذشته میزان بارشها در مریوان به حدی زیاد بود که مازندران و گیلان نیز نداشتیم. درخواستهای تغییرکاربری در این شهرستان پراکنده است به طوریکه برخیها درخواست انبار علوفه؛ صنوف آلاینده و ... دارند باید تصمیمگیری با هدف تقویت زیرساختها و ظرفیتهای این حوزه باشد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان با تأکید بر اینکه نباید هر کسی به دلخواه خود زمین 4 تا 5 هزار متری برای تغییر کاربری درخواست کند، تصریح کرد: باید مطالعهای انجام و در بخشی از شهر 200 تا 300 هکتار برای این کار در نظر گرفته شود. سال گذشته 33 مجوز تغییر کاربری با متری 80 هزار تومان صادر و واگذار شده است.
وی با اشاره به اهمیت کشاورزی مریوان تصریح کرد: درخواست تغییرکاربری باید مطابقت شده و متمرکز باشد همچنین برای تغییر کاربری اراضی شهرستانی در شهرستان تعیین میشود اما مبالغ ناچیز است، اراضی ملی نیز دارایی تعیین میکند که در همین راستا بسیاری از اراضی ملی با قیمتهای پایینی تغییر کاربری و واگذار شده و این موضوع در کمیسیون ماده 21 بررسی و درخواست تجدید نظر دادهایم.
اسکندری مریوان را یکی از قطبهای بزرگ دامداری در استان دانست و عنوان کرد: باید جاگذاری مشخص و مجزایی کاربری خدماتی برای انبار علوغه و صنوف آلاینده مشخص شود تا یکپارچگی کشاورزی به هم نریزد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان تأکید کرد: برای تغییر کاربری اراضی کشاورزی در مریوان، پتانسیلها و محدودیت اراضی شهرستان در نظر گرفته شود و با هدایت منابع طبیعی، افراد به جاهایی هدایت که مرغوبیت کمتری دارد تا بتوانیم در حوزه امنیت غذایی و تولید محصولات باغی و زراعی مشکلی ایجاد نشود.
مزایای حمل یکسره بار و لزوم بهرهگیری از آن در باشماق
نایب رئیس دوم اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج هم در ادامه با بیان نقاط قوت حمل یکسره بارهای ترانزیتی خواهان اجرایی شدن این موضوع در مرز بینالمللی باشماق شد و تصریح کرد: در حمل یکسره میتوان در محمولههایی که تخلیه و بارگیری، به کالا آسیب وارد کند استفاده کرد همچنین، در کالاهایی که در معرض فساد هستند و یا تاریخ مصرف فوری دارند نیز از این روش استفاده شود.
محمد هلاکو مزایای استفاده از حمل یکسره را به این صورت برشمرد: عدم تأخیر در بازرسی کالاها، عدم نیاز به بازگشت و مرجوع کردن بار از کشور سوم، حمل بدون واسطه و کاملاً مستقیم، عدم تحمیل هزینه ترخیص در کشور سوم بر مشتری، عدم تحمیل هزینههای شرکت واسطه برای حمل کالا به مشتری، نگرانی کمتر برای بازرسی کالا در کشور سوم به دلیل یکپارچه بودن مسیر.
انتقاد از استاندارد
عضو هیأت نمایندگان و رئیس کمیسیون تسهیل تجارت، امور گمرکی و حملونقل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج با انتقاد از عدم وجود مدیریت یکپارچه در مرزهای استان گفت: عدم وجود مدیریت یکپارچه در باشماق موجب شده که صادرات و واردات به طور صحیح انجام نشود و این در حالی است که در طرف مقابل ما مدیریت واحد انجام می شود.
بختیار مرادی یادآور شد: بر اساس قانون باید تمام ادارات دولتی در مرزهای رسمی حضور داشته باشند و دفتر نمایندگی آنها فعال باشد اما ادارهی استاندارد در مرز باشماق فقط یک کارمند دارد که او هم دامنهی اختیارات محدودی دارد.
وی ادامه داد: باید کالاهایی که از مرزهای رسمی به کشور وارد یا از آن خارج میشوند بر اساس ضرورت و از طریق اداره کل استاندارد یا آزمایشگاههای تحت نظر آن اداره، مورد آزمایش قرار گیرند که در حال حاضر برای گرفتن نمونه از کالاها، شرکتی خصوصی از جنوب کشور در مرز بینالمللی باشماق مستقر شده است که چگونگی برنده شدن آن در مناقصه روشن نیست و عملکرد ضیف این شرکت موجب ایجاد مشکلات عدیدهای در مرز شده است.
مرادی تصریح کرد: در ابتدای کار به دلیل عدم آشنایی، فقدان لوازم مورد نیاز آزمایشگاه، نداشتن نیروی متخصص، عدم حضور نیروها و بسته بودن این شرکت در پارهای از مراجعات مشکلات عدیدهای توسط شرکت مذکور در بازارچههای مرزی ایجاد شد همچنین شرکت فوقالذکر به دلیل نداشتن ابزار و لوازم انجام آزمایش روی نمونههای اخذ شده از برخی کالاهای وارداتی را به آزمایشگاههای تهران و سایر شهرهای دور ارسال میکند و موجب طولانی شدن فرایند کار میشود به صورتیکه در بسیاری از موارد بازرگانان باید تا ۲ هفته برای گرفتن جواب یک آزمایش انتظار بکشند.
مرادی خاطرنشان کرد: عدم وجود وحدت رویه در مدیریت مرزی و اجرای تمام و کمال بخشنامهها بدون کوچکترین همکاری در جهت سهولت اجرای کارها، مرزهای باشماق مریوان و سیرانبند بانه را در اجرای موبهموی نصّ قانون در زمرهی سختترین مرزها برای تجارت قرار داده است.
رئیس کمیسیون تسهیل تجارت، امور گمرکی و حمل و نقل اتاق بازرگانی سنندج در خصوص مشکلات حملونقل در مرزهای باشماق و سیرانبند گفت: مرزهای کردستان رتبه نخست اجرای قوانین و رتبه آخر وجود زیرساختها و امکانات را دارند.
بختیار مرادی افزود: مرزهای رسمی استان کردستان هم چون باشماق و سیرانبند با مشکلات متعددی به ویژه در حوزه زیرساختی مواجه هستند و بخش زیادی از مشکلات مرزهای استان به نبود مدیریت یکپارچه در آنها بر می گردد که باعث شده گاهی ارگانی سد راه فعالیت ارگان دیگری شود چراکه هر یک از مدیران این ارگان ها براساس شیوه نامه ها و رسالت محوله خود فعالیت می کنند که در مواردی ممکن است تضادهایی باهم داشته باشند.
وی تصریح کرد: یکی از موارد موفقیت و ساماندهی مرز باشماق در طرف اقلیم کردستان عراق وجود مدیریت یکپارچه در آن است که در سفر اخیر استاندار کردستان به سلیمانیه به این مهم هم اشاره شده بود.
رئیس کمیسیون تسهیل تجارت، امور گمرکی و حمل و نقل اتاق بازرگانی سنندج یادآور شد: یکی از سیاست های کشور این است که شفافیت و تسریع در امر صادرات انجام شود و حمل یکسره کالا هم از مواردی است که مستلزم توجه دستگاه های مرتبط در این حوزه به منظور بهبود مبادلات تجاری در استان است.