روز سهشنبه ۱۰ مرداد ماه در محل اتاق بازرگانی سنندج نشست هماندیشی مشترکی میان کمیسیون آب، کشاورزی، محیط زیست و صنایع وابستهی اتاق بازرگانی سنندج و انجمن قلم هورامان پیرامون بازنگری پرونده ثبت جهانی هورامان برگزار شد.
اتاق بازرگانی سنندج درکنار تشکلهای مردمی برای حفاظت از پرونده ثبت جهانی هورامان ایستاده است
روز سهشنبه ۱۰ مرداد ماه در محل اتاق بازرگانی سنندج نشست هماندیشی مشترکی میان کمیسیون آب، کشاورزی، محیط زیست و صنایع وابستهی اتاق بازرگانی سنندج و انجمن قلم هورامان پیرامون بازنگری پرونده ثبت جهانی هورامان برگزار شد.
عضو هیأت نمایندگان و خزانهدار اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج در ابتدای نشست گریزی به ماهیت و رسالتهای اتاقهای بازرگانی در دنیا زد و گفت: اتاقهای بازرگانی در جهان تاکنون چند نسل را به خود دیدهاند که در حال حاضر شاهد فعالیت نسل سوم این اتاقها هستیم. اتاقهای نسل اول معمولاً دولت محور و نسل دوم عضو محور بودند، اما از نسل سوم اتاقهای بازرگانی به دلیل پرداختن به دو مقولهی جامعه و مسائل مربوط به اجتماع به عنوان اتاقهای جامعه محور نام میبرند که در این میان اتاق بازرگانی سنندج نیز از دستهی اتاقهای نسل سوم به حساب میآید.
محمد سعید احمدپناه سپس به دستورکار جلسه اشاره کرد و گفت: همانطور که رشته کوههای آلپ نگین قاره اروپا محسوب میشوند، هورامان کردستان هم نگین ایران است و باید همه در حفظ و توسعهی این نگین گرانبها کوشا باشیم.
وی ادامه داد: شواهد تاریخی و قدمت بالا، سبک خاص معماری پلکانی، نوع سبک زندگی روستانشینان، آب و هوای مطبوع، آداب و رسوم سنتی، پوشش خاص، صنایع دستی و غذاهای محلی منحصر بفرد و جاذبههای متنوع دیگر منطقه هورامان، باعث شد تا از سال ۱۳۹۵ بحث جهانی شدن منظر فرهنگی این منطقه مطرح شود تا اینکه نهایتا در چهل و چهارمین جلسه کمیته میراث جهانی یونسکو که در شهر فوجوی چین برگزار شد پرونده هورامان بررسی و با ثبت جهانی منظر فرهنگی آن موافقت به عمل آمد.
احمدپناه گفت: باید توجه داشت که در پروسه ثبت جهانی هورامان، یکی از بازیگران اصلی و مورد وثوق یونسکو اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان به عنوان نماینده دولت است.
عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج در مورد نقش مردم و دولت در حفاظت از منظر فرهنگی اورامان و زیست بوم منطقه افزود: امروزه ثابت شده است که بهترین و کارآمدترین مدیریت خصوصا در بحث محیط زیست زمانی است که مردم بومی در این امر مشارکت کنند و از تجربه و دانش محلی آنها استفاده شود. وظیفه حکومت نیز این است که فعالانه و مستمر تا آنجایی که ممکن است امکانات سخت افزاری را فراهم کند و در صورت نیاز مجوزهای لازم را در کوتاهترین زمان صادر نماید. لذا باید با مردم ارتباط مستقیم برقرار کرد تا با تعامل و همکاری ثروتهای طبیعی، تاریخی و فرهنگی را حفظ کنیم.
وی حضور مردم را در قالب سازمانهای مردم نهاد (ngoها) را کاراترین نوع مشارکت دانست وعنوان کرد: مردم در قالب «ان.جی.او»های مختلف باید وارد کار شوند، یعنی همانطور که به ثبت جهانی هورامان کمک کردند، در زمینه آموزش مستمر، نگهداری و حفظ آن هم فعال باشند.
خزانهدار اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج افزود: برای اینکه نقش مردم در این پروسه پررنگتر دیده شود باید ngoهای فعال در عرصه فرهنگی و گردشگری همه با هم اقدام به تشکیل مجمعی وزین نمایند که با گفتمانی علمی با بازیگر اصلی یعنی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در جهت هم افزایی و بالا بردن قدرت چانه زنی خود راه پیشبرد اهداف عالیه و توسعه هورامان را همراه کنند.
احمدپناه
در پایان گفت: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج آمادگی خود را اعلامی
میدارد که در راستای تسهیلگری ارتباط مجمع و ngoها با
دولت درخصوص امورات مربوط به ثبت جهانی از
تمام ظرفیتهای خود استفاده کند چرا که ایجاد مجمع فوق قدرت چانهزنی بخش خصوصی را
برای اجرای نظرات ارزشمند ngoها افزایش خواهد داد.
در ادامه
این نشست رئیس شورای سیاست گذاری آب و خاک در کمیسیون آب، کشاورزی، محیط زیست و صنایع
وابسته اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج با اظهار نارضایتی از عملیاتی
نشدن موارد مدّنظر یونسکو وعدم شفافیت مدیران مربوطه در پروندهی ثبت جهانی هورامان
گفت: بدون شک ثبت هورامان در فهرست میراث جهانی یونکسو کار مثبتی بود و هست اما از
طرفی وجود مشکلات اساسی، نواقص متعدد و عدم شفافیت برخی مدیران مربوطه که در این پرونده وجود دارد و از طرف دیگر زمان
اندکی که تا موعد بازرسی یونسکو مانده است، باعث ایجاد اما و اگرهایی در خصوص آینده
و سرنوشت ثبت جهانی هورامان شده است.
دکترسید
مختار هاشمی ادامه داد: جامعه محلی، مجموعه بخش خصوصی، انجمنهای فعال در زمینه اورامان
و ngoهای منطقه همگی
ثبت جهانی را کاری مهم و ارزشمند میدانند و منتظرند آثار و نتایج مثبت این امر را
بر اقتصاد منطقه و معیشت خود ببینند لذا همگی
اتفاق نظر دارند که باید از دستاوردهای ثبت جهانی هورامان حفاظت شود، اما نکته قابل
تامل اینجاست که کمتر از چهار ماه دیگر بازرسی سازمان ملل از هورامان صورت میگیرد
و نگرانی در مورد آمارسازی و ارائهی اطلاعات غلط به بازرس سازمان ملل وجود دارد! چرا
که وقتی مردم محلی فعالیت ملموسی را نمیبینند و خبری از اقدامات اساسی که منتج به
نتیجه شود هم نیست، مسئولان مربوطه چه چیزی را به عنوان عملکرد خود به بازرس ارائه
میکنند؟
وی افزود:
اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ۷ مؤلفهی مد نظر یونسکو از سیستم زراعت
و دامپروری گرفته تا مصالح نوسازی ساختمانها، سیستم مدیریت به هم پیوسته و ممانعت
از طرحهای توسعهای مخرب را جهت ارزیابی پرونده ثبت جهانی اورامان عنوان کرد. لذا
امروز دغدغه، مطالبه و پرسش افکار عمومی از مسئولین پرونده این است که برای این موارد
چه اقداماتی صورت گرفته است؟ اینکه مردم هورامان که ثبت جهانی متعلق به آنهاست میخواهند
از موارد موجود در پرونده قبل از ارائه به بازرس، مطلع شوند خواستهی زیادی است؟
هاشمی
تصریح کرد: بنده مؤکداً توصیه میکنم گزارش اقدامات صورت گرفته در منطقه توسط پایگاه
جهانی منظر فرهنگی هورامان و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ظرف یکسال گذشته بدون
فوت وقت در اختیار افکار عمومی هورامان قرار گیرد.
وی گفت: ما جدای از مطالبهگری پیشنهادات ذیل را هم ارائه کردیم که قطعا توجه به این موارد راه پشت سر گذاشتن پیچ تندی است که در پیش داریم:
- تاکید بر تقویت مشارکت مردم و جوامع محلی برای اجرای برنامههای مدیریتی
- نیاز به اعمال رویکردی علمی و دقیق و تکمیل مطالعات هورامانشناسی
- نیاز به ظرفیت سازی و آموزش در سطوح مختلف گردشگری حق محور و پایدار
- تدوین برنامههای اقدامات مدیریتی برای حفظ منظر جهانی فرهنگی هورامان
- تحکیم
و تقویت پرونده ثبت جهانی که هورامان اقلیم کردستان عراق نیز به این پرونده ملحق شود
رئیس شورای سیاست گذاری آب و خاک در کمیسیون آب، کشاورزی، محیط زیست و صنایع وابسته اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج افزود: مسئلهی بعدی یک بام و دو هوا بودن پایگاه جهانی منظر فرهنگی هورامان و مدیریت آن است. قطعا و حتما این پایگاه باید دارای مدیریتی واحد و مستقر در هورامان باشد. مدیریت یکپارچه میطلبد که تصمیم گیری در خود هورامان صورت گیرد، نه در کاخ گلستان تهران. لذا اعلام میکنم افکار عمومی منطقه به شدت نسبت به ایجاد مدیریت جداگانهی پایگاه جهانی منظر فرهنگی هورامان در دو استان کردستان و کرمانشاه حساسیت دارد و به هیچ وجه من الوجوهی زیر بار دو مدیریت برای هورامان نمیرود!
هاشمی در پایان به وظایف مردم و بخش خصوصی در مورد حفاظت از دستاوردهای ثبت جهانی هورامان اشاره کرد و گفت: جامعه محلی و بخش خصوصی ما برای حفظ دستاوردهای هورامان باید به متولی دولتی منظر فرهنگی هورامان کمک کنند. لذا پیشنهاد میشود مجمع و دبیرخانهای دائمی شامل تمام دلسوزان ذینفعان، ان.جی.اوها، موسسات مدنی و هر کسی که نسبت به هورامان احساس مسئولیت میکند عضو آن باشد.