×
امروز دوشنبه, 10 اردیبهشت,1403 - Monday, 29 April,2024
پنجشنبه, 18 خرداد,1402

اتاق مشترک بازرگانی ایران و اقلیم کردستان عراق مخاطرات تجارت مرزی را به حداقل می‌رساند

سایز متن

نشست مشترک فعالان اقتصادی و مدیران ارشد کردستان ایران و اقلیم کردستان عراق با محوریت بررسی راه‌های گسترش مناسبات اقتصادی با حضور استانداران کردستان ایران و سلیمانیه عراق در محل اتاق بازرگانی سلیمانیه برگزار شد.

اتاق مشترک بازرگانی ایران و اقلیم کردستان عراق مخاطرات تجارت مرزی را به حداقل می‌رساند

نشست مشترک فعالان اقتصادی و مدیران ارشد کردستان ایران و اقلیم کردستان عراق با محوریت بررسی راه‌های گسترش مناسبات اقتصادی با حضور استانداران کردستان ایران و سلیمانیه عراق در محل اتاق بازرگانی سلیمانیه برگزار شد.

نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی  سنندج در این نشست گفت: باید از فرصت موجود که همان مرز میان دو کشور است بهترین فرصت را در راستای تجارت و تبادل کالا و خدمات برد.

محمد هلاکو گفت:  تجارت توسط فعالین اقتصادی و تجار میان اقلیم کردستان عراق و کردستان ایران با توجه به پیشینه فرهنگی و زبان مشترک دو طرف از سال‌های گذشته که به صورت غیررسمی صورت می گرفت تا امروز که به صورت تعریف شده و رسمی در حال انجام است صورت گرفته که در این راستا و در طول زمان دو مرز رسمی و چند مرز غیر رسمی بوجود آمده است.

وی افزود: با توجه به آمار سال گذشته 11 میلیارد دلار مبادلات تجاری بین ما و اقلیم کردستان انجام شده است که موید این مسئله است که مرزها نه تنها تهدید به شمار نمی‌آیند بلکه به فرصتی بی‌بدیل برای تجارت، انتقال تجربیات  و توسعه طرفین هستند.

وی افزود: اگر بخواهیم از فرصتی به نام مرز نهایت استفاده را ببریم نباید به سطح مبادلات فعلی اکتفا کنیم، بلکه باید با برنامه ریزی صحیح و مدیریت هدفمند سطح تجارت با اقلیم کردستان را حداقل به ۱۳ یا ۱۴ میلیارد دلار برسانیم.

هلاکو در ادامه سخنان خود بخش خصوصی و دولت را مکمل یکدیگر دانست و گفت:  دولتها در دو طرف مرز باید برای بخش خصوصی بسترسازی کنند و با انعقاد تفاهم نامه های کارگشا، نقش تسهیل‌گر را برای مبادلات میان بخشهای خصوصی به عهده بگیرند.

وی ادامه داد: در سال‌های گذشته تفاهم نامه ها و پروتکل های مشترکی میان دو طرف به امضا رسید که مصوبه های خوبی هم میان این تفاهم نامه ها وجود داشت اما متاسفانه درصد کمی از این تفاهم نامه ها اجرایی شده است که اهمیت موضوع می طلبد کمیته‌ای مشترک برای پیگیری و عملیاتی کردن این تفاهم نامه ها ایجاد شود.

اتاق مشترک بازرگانی مرز را از تهدید به فرصت تبدیل میکند

وی در ادامه به بحث واسطه‌گری در امورات مرزی پرداخت و گفت: زیرساخت‌ها و مدیریت مرزی نیازمند توجه بیشتری است و در تفاهم نامه‌های قبلی هم مورد توجه بوده که ۲۴ ساعته شدن فعالیت‌های تجاری در مرزهای سیرانبند بانه و باشماق مریوان، همچنین احداث و گسترش واحدهای خدمت‌رسان از این دست موارد هستند.

وی در ادامه به بررسی برخی مشکلات و موانع موجود در مرزها  پرداخت و گفت: برخی مشکلات در طرف ما وجود دارد و برخی نیز در طرف عراقی؛ مثلاً برخی مبالغ اضافی در مرزها اخذ می‌شود نظیر داکت ضدعفونی‌کننده که در مرز باشماق وجود دارد و برای هر ماشین ۱۲ دلار اخذ میکند، یا رسمی شدن فعالیت‌های مسافری در سیرانبند از این دسته مشکلات هستند.

وی در ادامه بررسی مشکلات موجود در مرز به عدم وجود وحدت رویه توسط برخی شرکت‌ها اشاره کرد و گفت: هزینه‌های اخذ شده توسط شرکت رزگه در مرز باشماق بیشتر از مرزهای دیگر است که باید همسان سازی شود.

هلاکو گفت: ما همیشه مدعی صادرات کالاهای باکیفیت از طرف ایران به اقلیم کردستان عراق بودهایم، اما بعضاً دیده شده برخی از کالاهای ایرانی به علت پایین بودن کیفیت‌شان برگشت داده شده‌اند که در این صورت از طریق گواهی مبدأ می‌توان کارخانه تولید کننده کالا را شناسایی و با آن برخورد کرد. این امر مستلزم آن است که تجار عراقی وقتی از کارخانه‌ای در ایران کالایی را خریداری می کنند حتماً گواهی مبدا آن را طلب کنند، تا در صورت ارسال کالای بی کیفیت بتوان توسط مراجع ذیربط کارخانه  را در قبال کالای بی‌کیفیت پاسخگو کرد.

وی در پایان به نقش اتاق های مشترک بازرگانی در تجارت میان بازرگانان کشورها اشاره کرد و گفت: هرچند در حال حاضر اتاق بازرگانی مشترک ایران  و عراق وجود دارد اما نقش این اتاق به ویژه برای مرتفع کردن مشکلات تجار در سمت اقلیم کردستان کمرنگ بوده است و نتوانسته مشکلات بازرگانان را به‌خوبی پیگیری کند لذا با توجه به  چشم انداز پیش رو و افزایش روزمره مبادلات، می‌طلبد اتاق بازرگانی مشترکی میان ایران و اقلیم کردستان عراق ایجاد شود تا به حل مشکلات به ویژه در سمت کردستان عراق بپردازد.

برچسب ها :
خبر
پنجشنبه, 18 خرداد,1402
کد خبر :
1223
تاریخ انتشار :
پنجشنبه, 18 خرداد,1402
تعداد مشاهده :
77
زمان تقریبی مطالعه :
۵ دقیقه
دسته اخبار : تجارت بازرگانی

تصاویر این خبر


سایر مطالب


رویدادها

جدیدترین اخبار و رویدادهای دنیای اقتصاد

سامانه جامع آموزش
سامانه ایمیل اتاق
سامانه نشریات
سامانه رادیو مجازی
نظرسنجی
ارتباط با ما