در ورود به مرزهای باشماق و سیرانبند اولین چیزهایی که ذهن انسان را متوجه خود میکند راه دسترسی نامناسب، صف طولانی کامیونها، آشفتگی، هرج و مرج، عدم رعایت نظافت و وجود آشغال در محوطه است؛ هرچند که سالهاست مسئولان استان کردستان وعدهی حل مشکلات زیرساختی مرزهای باشماق مریوان و سیرانبند بانه را به مردم، تجار و بازرگانان دادهاند اما علاوه بر اینکه اقدامی عملیاتی نشده، درب بر همان پاشنهی قبلی میچرخد و این شاهرگهای حیاتی تجارت کشور با عراق و اقلیم کردستان دچار مشکلات عمدهای هستند تا آ
در کمیسیون تسهیل تجارت مشکلات باشماق و سیرانبند احصا شد؛
خود استاندارد هم در باشماق و سیرانبند استاندارد نیست
در ورود به مرزهای باشماق و سیرانبند اولین چیزهایی که ذهن انسان را متوجه خود میکند راه دسترسی نامناسب، صف طولانی کامیونها، آشفتگی، هرج و مرج، عدم رعایت نظافت و وجود آشغال در محوطه است؛ هرچند که سالهاست مسئولان استان کردستان وعدهی حل مشکلات زیرساختی مرزهای باشماق مریوان و سیرانبند بانه را به مردم، تجار و بازرگانان دادهاند اما علاوه بر اینکه اقدامی عملیاتی نشده، درب بر همان پاشنهی قبلی میچرخد و این شاهرگهای حیاتی تجارت کشور با عراق و اقلیم کردستان دچار مشکلات عمدهای هستند تا آنجا که داد بهرهبرداران و کاربران مرزی همچون بازرگانان، رانندگان و حتی مسافرین را درآوردهاند؛ بر این اساس در دو جلسهی مجزی مسائل و مشکلات دو مرز باشماق و سیرانبند با حضور رئیس کمیسیون تسهیل تجارت، امور گمرکی و حمل و نقل اتاق بازرگانی سنندج، مسئول دبیرخانهی این اتاق و تنی چند از تجار، بازرگانان و دیگر فعالین مرزی، بررسی و احصا شد؛ تا در گامهای بعدی و در راستای حل این مشکلات نسبت به اولویتبندی و طرح آنها در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی اقدام شود.
استاندارد بلای جان بازارچههای مرزی کردستان
رئیس کمیسیون تسهیل تجارت، امور گمرکی و حمل و نقل اتاق بازرگانی سنندج در جلسه اول که در خصوص احصای مسائل و مشکلات حوزهی تعیین تعرفههای گمرکی و اصالت کالا توسط اداره کل استاندارد استان و شرکت خصوصی تابعه آن برگزار شد گفت: بر اساس قانون باید تمام ادارات دولتی در مرزهای رسمی حضور داشته باشند و دفتر نمایندگی آنها فعال باشد اما ادارهی استاندارد در مرز باشماق فقط یک کارمند دارد که او هم هیچ اختیاراتی ندارد.
بختیار مرادی ادامه داد: بر اساس قانون باید کالاهایی که از مرزهای رسمی به کشور وارد یا از آن خارج میشوند بر اساس ضرورت و از طریق اداره کل استاندارد یا آزمایشگاههای تحت نظر آن اداره، مورد آزمایش قرار گیرند که در حال حاضر برای گرفتن نمونه از کالاها، شرکتی خصوصی از جنوب کشور در مرز بینالمللی باشماق مستقر شده است که چگونگی برنده شدن آن در مناقصه روشن نیست و عملکرد ضیف این شرکت موجب ایجاد مشکلات عدیدهای در مرز شده است.
وی تصریح کرد: در ابتدای کار به دلیل عدم آشنایی، فقدان لوازم مورد نیاز آزمایشگاه، نداشتن نیروی متخصص، عدم حضور نیروها و بسته بودن این شرکت در پارهای از مراجعات مشکلات عدیدهای توسط شرکت مذکور در بازارچههای مرزی ایجاد شد.
رئیس کمیسیون تسهیل تجارت افزود: شرکت فوقالذکر به دلیل نداشتن ابزار و لوازم انجام آزمایش روی نمونههای اخذ شده از برخی کالاهای وارداتی را به آزمایشگاههای تهران و سایر شهرهای دور ارسال میکند و موجب طولانی شدن فرایند کار میشود به صورتیکه در بسیاری از موارد بازرگانان باید تا ۲ هفته برای گرفتن جواب یک آزمایش انتظار بکشند.
مرادی خاطر نشان کرد: یکی از کارمندان اداره کل استاندارد استان کردستان در مرز باشماق مستقر است که متاسفانه به خاطر فقدان حدود اختیارات باید برای کوچکترین موارد با مرکز استان مکاتبه کند به گونهای که حتی نمیتواند گواهی آزمایش و تعیین استاندارد کالایی که آزمایشگاه به او اعلام کرده است را صادر کند؛ لذا این مکاتبه و صلاح مشورت کردن با مرکز استان به دلیل زمانبر بودن باعث طولانیتر شدن ترخیص میشود.
رئیس کمیسیون تسهیل تجارت، امور گمرکی و حمل و نقل اتاق بازرگانی سنندج ادامه داد: طولانیتر شدن ترخیص در مورد مواد اولیه کارخانههای داخلی و یا مواد فاسد شدنی به سادگی میتواند ضرر و زیانی میلیاردی را متوجه صاحب کالا کند که این امر کاملا متضاد اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل، - اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال - حمایت از کالای ایرانی - رونق تولید - جهش تولید - تولید، پشتیبانیها، مانعزداییها و تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین است.
مشکلات مرز باشماق میراث دولتهای گذشته است
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان هم در اظهار نظر پیرامون مشکلات مرز باشماق گفته بود: تمام مشکلات امروز مرز، میراث دولتهای گذشته است و قرار نیست همه این مشکلات در چند ماه با اجرای طرح ساماندهی برطرف شود.
علی نوری در آخرین جلسه کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان کردستان اظهار کرد: امروز تجارت خارجی در مرز باشماق به بهترین شیوه انجام میشود و این به دلیل اقدامات خوب در این دولت است.
وی در مورد ترانشیت منت هم گفت: تکلیف پیمانکار باید در مرز باشماق مشخص شود و نسبت به اجرای ترانشیت منت حداقل ظرف یک ماه آینده اقدامات لازم صورت بگیرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان افزود: در استان عزم خود را جزم کردهایم که تا آخر سال اقداماتی که در مرز باید در قالب طرح جامع ساماندهی صورت گیرد در حد قابل قبولی جلو برود.
نوری عنوان کرد: مشکل در مرز زیاد است، اما تا امروز از ظرفیتهای خوبی که در استان داشتهایم خاصتا از ظرفیت اتاق بازرگانی استفاده نکردهایم و این ظرفیتها باید پای کار بیاید.
به گفته وی، موضوع مرز در جلسه بخش خصوصی و دولت به عنوان یکی از مسائل مهم و محوری در راس مسائل قرار گرفته است.
درب گمرک باشماق بر همان پاشنه میچرخد
شیوا قاسمیپور، نماینده مردم شهرستانهای مریوان و سروآباد هم چندی پیش در نشست بررسی مشکلات مرز باشماق اظهار داشت: سازمانهای متولی وظیفه تأمین زیرساختها در این مرز را بر عهده دارند، در مرز باشماق 25 دستگاه در حال فعالیت است، گرچه گمرک و راهداری متولی تأمین خدمات به مرزها هستند اما وظیفه راهداری تأمین زیرساخت مرزهاست، متأسفانه به دلیل نبود زیر ساخت در این مرز به بیابان برهوت بیشتر شبیه است.
وی با بیان اینکه شخصاً به دلیل مشکلات و شرایط حاد مرز باشماق شرمندهام، افزود: با تمام ادعایی که از مبادلات مرز باشماق داریم اما متأسفانه طرح ساماندهی مشکلات این مرز از اسفند سال 99 بدون هیچ اعتباری کلنگزنی شده است.
نماینده مردم شهرستانهای مریوان و سروآباد در مجلس با ذکر اینکه مرز باشماق رگ حیاتی کشور است، عنوان کرد: وقتی با 350 میلیارد طرح ساماندهی اجرایی نمیشود پس مردم سرکار گذاشته میشود، این مرز از نظر زیرساختی صفر و هیچ شرایط ایدهآلی برای تجار و بازرگان وجود ندارد.
وی با انتقاد از قطعی برق در مرزها به ویژه مرز باشماق مریوان گفت: مسئولان شرکت برق، راهداری و گمرک پای کار بیایند، با جلسات تکراری و بدون فایده چه نتیجهای خواهیم گرفت، در هر جایی به بخش خصوصی بها داده شده موفق شدهایم اما در این مرز اصلاً به این بخش توجه نشده است؛اولویت مرز باشماق و سیرانبند برق اضطراری است و حتماً باید هرچه سریعتر اجرایی شود.
قاسمیپور با بیان اینکه برای ساماندهی مشکلات مرز باشماق مریوان نیاز به تصمیم و برنامهریزی دقیق داریم، تصریح کرد: از همه مسئولان متولی انتظار میرود به جای جلسات، در عمل کاری انجام دهند.